A fi sau a nu fi … în cloud

Publicat de Ciprian Teleman pe

Am fost întrebat când m-am mutat la casă dacă am beci. Nu am și aș fi putut răspunde că am ales să-mi țin mâncarea în „cloud” dar în 2007 conceptul nu mi-era nici mie clar.

„Cloud”, mai pe înțeles, însemnă externalizarea unor necesități ce țin de tehnologia informației, fie acestea de stocare a datelor sau de folosire a unei capacități de calcul și accesarea lor prin intermediul internetului. Este diferența dintre a-ți cumpăra lucrul tău și a produce cu el o valoare sau de a plăti altcuiva pentru acea valoare.

Poți de exemplu să investești 10.000 de euro într-o bucătărie, să-ți procuri ingrediente și să-ți gătești sau să cumperi mâncare făcută în „cloud”.

Poți să-ți iei mașină sau poți să mergi cu „cloud”-ul, Uber, Taxify sau Cobălcescu.

Nu este totdeauna o decizie ușor de luat, să decizi care variantă este mai bună.

Când este vorba despre aplicațiile pe care le folosești ca antreprenor, răspunsurile la câteva întrebări te pot ajuta să decizi mai ușor.

Cât te costă infrastructura?În cazul anumitor activități, ținerea unor aplicații găzduite local presupune costuri cu servere, soluții de backup, servicii de mentenanță și condiții potrivite pentru buna funcționare a echipamentelor. Aceste costuri pot fi drastic reduse prin folosirea unor soluții în cloud.

Unde și cât de repede ai nevoie de informații?Mai mult la birou sau mai mult când ești în afara acestuia? Soluțiile găzduite în cloud permit accesul mai ușor din afara biroului. Îmi amintesc de anii când afirmația „Să ajung la birou, să-mi văd e-mailurile” era firească. Azi sună ciudat. În același timp, cloud-ul este dependent de conexiunea la internet dar, de la an la an, viteza și timpul cât o conexiune este stabilă au crescut foarte mult.

Unde se generează datele de care ai nevoie pentru a putea administra business-ul?Magazinele online, aplicațiile de facturare, aplicațiile de management al stocurilor sau de planificare a producției generează date care pot fi „transportate” în format fizic la contabil, care le introduce în aplicația lui de contabilitate sau pot fi transmise electronic direct în aplicația de contabilitate. Aceste conexiuni sunt posibile prin intermediul unor secvențe de program numite API (application program interface) și-l scutesc pe contabil de introducerea manuală a unor cantități mari de date, activitate fără valoare mare de business dar costisitoare și pentru antreprenor și pentru contabil.

Aplicații simple în cloud cum ar fi cele de poștă electronică, calendar, project management, baze de date cu clienți, suite de office etc sunt foarte populare ceea ce este un început al transformării digitale. Într-o lume în care viteza de dezvoltare a tehnologiei este fără precedent, ezitările în a lua decizii care să țină cont de transformarea digitală a afacerilor pot fi extrem de costisitoare.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.