Vrei să-ți păstrezi oamenii? Poate nu te-ai uitat la ce trebuie

Publicat de Ciprian Teleman pe

Din ce în ce mai des administratorii de firme reclamă faptul că-și găsesc greu oamenii sau că „pe nepusă masă” aceștia pleacă.

Lucrurile au o legătură între ele.

Sunt câteva motive frecvente pentru care oamenii pleacă dintr-o firmă.

  1. Relația cu șeful direct. Cauzele și motivele pot fi de ambele părți. Când se întâmplă, cel mai bun lucru care poate fi făcut este ca managerul să învețe din ce s-a întâmplat și să prevină pe viitor ca același lucru să reapară.
  2. Perspectivele de dezvoltare – profesională sau personală – pe care cel care pleacă le percepe ca avându-le sau nu în compania pe care o părăsește
  3. Calitatea mediului de lucru, atât din punctul de vedere al relațiilor cu colegii cât și din punctul de vedere al confortului pe care îl oferă compania.
  4. Beneficiile materiale, incluzând, pe lângă salariu, toate celelalte „accesorii” pe care compania poate să le ofere cum ar fi abonamente la programe de relaxare, costurile de transport etc.

Ca și în medicină, prevenția poate reduce pagubele care decurg din fluctuația mare de personal.

Prevenție poate însemna și îmbunătățirea calității recrutării prin urmărirea acelor caracteristici comportamentale comune la oamenii care aduc valoare unei organizații dar sunt și statornici.

Una dintre cele, care ar trebui să fie între primele trei, cele mai importante, este inventivitatea.

Mai pe larg, o persoană inventivă este:

  1. Deschisă la minte – doritoare să depășească modul convențional de gândire și să redefinească ce este și ce nu este posibil. Să găsească oportunități în orice persoană, eveniment sau situație.
  2. Sigură pe sine – capabilă să vadă soluții la orice fel de problemă are în față. Siguranța vine, fără îndoială, dintr-o bună autoevaluare a propriilor capacități.
  3. Imaginativă – adică să aibă capacitatea și de a găsi noi moduri în care pot fi făcute lucrurile dar și de a îmbunătăți unele vechi.
  4. Proactivă – adică capabilă să pună, fără amânare, ideile în acțiune. Capabil să atragă resurse, să planifice și să pună lumea în mișcare.
  5. Stăruitoare – să nu renunțe dacă lucrurile nu merg exact cum au fost planificate. Să nu fie descurajat de greșeli ci să-și ia lecțiile utile.
  6. Optimistă – capabil să poată vedea partea luminoasă a unei situații, mai degrabă decât pe ce întunecată.

Chiar dacă sunt mai greu de găsit aceste persoane, beneficiile pentru ambele părți merită efortul făcând ca în timp să fii printre cei care ascultă povești cu oameni care pleacă și nu printre cei care le povestesc.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.