Ce fel de consultant în contabilitate și fiscalitate ești?

Publicat de Ciprian Teleman pe

Se vorbește din ce în ce mai des despre viitorul contabililor, despre convertirea acestora din ce sunt și fac acum, într-o nouă postură, cea de consultant în contabilitate și fiscalitate, adică un amestec optim dintre un avocat, bun cunoscător al legislației fiscale și un contabil, acel cunoscător al limbajului secret al ițelor financiare ale unei companii. Acest consultant există deja dar prezența lui în cadrul vizual al antreprenorului nu a fost evidentă, nevoia acestuia din urmă fiind mai degrabă de a găsi protecție, din punct de vedere birocratic, la o persoană care poate face asta pentru un preț decent.

Digitalizarea vine cu pași repezi. Fondurile gestionate de Parlamentul European se vor îndrepta în următorii ani pe digitalizare și pe reducerea impactului schimbărilor climatice. Așadar introducerea manuală a datelor, activitate foarte consumatoare de timp și fără valoare adăugată mare, este pe cale de dispariție.

Dacă vrei să știi cât de pregătit ești tu sau echipa ta pentru această postură (nouă) de consultant în contabilitate și fiscalitate, ai la îndemână un test care îți poate oferi atât o imagine despre starea actuală a lucrurilor cât și un preview despre ce ar putea urma plecând de la situația actuală.

Tipologiile, identificate de-a lungul timpului la foarte mulți dintre cei care sunt implicați în acest tip de activitate, pot fi destul de ușor evaluate urmărind comportamentele cheie care deosebesc un consultant foarte bun de opusul acestuia. Testul urmărește două categorii mari de comportamente, unele care țin de competență iar altele care descriu atitudinea. În linii mari ele se prezintă ca în descrierile de mai jos.

Tipologii de consultant

Descarcă testul de aici.

Bambi

Nivelul de cunoștințe și atitudinea sunt insuficiente deocamdată pentru activitatea de consultanță. Ar putea fi în joc lipsa motivației cumulată cu lipsa experienței. În acest caz o discuție despre provocările activității de consultanță poate scoate la iveală sursele lipsei de motivație. În general șansele sunt mici de a recupera terenul dar oricum, merită încercat.

Karate Kid

Energia și atitudinea sunt prielnice pentru ca pe viitor să avem de-a face cu un foarte bun consultant. Nevoia resimțită este de a avea oportunități de învățare. Acest tip necesită coordonare și urmărirea unui plan de dezvoltarea de abilități, precum și monitorizarea progresului. În fond, urmărind aceste lucruri în curând ar putea deveni Ninja. Nu oricine poate dar până la proba contrarie merită efortul. Nu sunt susceptibili de a părăsi echipa decât pentru o ofertă mult mai bună.

The Dude

Asemeni personajului din The Big Lebowski, obiectivele sunt individuale, nu de echipă, energia este scăzută și explodează doar dacă ceva mai interesant se întâmplă. Poate fi consecința unei activități de rutină mai îndelungate sau a altor motive care duc la pierderea motivației. Doar o relație foarte bună cu aceștia îi mai poate stimula, dar pe termen lung nu pot fi făcute planuri serioase. În majoritatea cazurilor vor căuta provocări, însă în alte companii.

Ninja

Oricine dorește să-i aibă în echipă. Precizie, perfecțiune, promptitudine, discreție. Niciun preț nu e prea mare pentru a-i păstra. Se plictisesc dacă activitatea devine rutină pe termen mai lung și sunt predispuși să devină The Dude. Din când în când complexitatea spețelor, activităților trebuie să crească pentru a le menține energia. Cu cât ajung mai repede Ninja, cu atât mai repede se vor plictisi de aceea e nevoie ca cel care condice echipa să aibă mereu provocări pentru ei. Au nevoie să li se confirme valoarea de aceea relația cu ei trebuie să fie foarte deschisă și apropiată.

Dacă vrei să afli mai multe pe acest subiect, scrie-ne la contact@max-ba.ro


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.